Zoals dat gaat met zo'n leuke hobby kijk je steeds naar mooiere, zeldzamere en specialere machines die Acorn in haar rijke geschiedenis ontwikkeld en geproduceerd heeft. De A.C.W. was de voorloper van de iMac. Steve Jobs hoefde alleen maar naar de A.C.W. te kijken en zijn designer Jonathan Ive een mooi Apple kastje te laten maken en presto de iMac was geboren. Herman Hauser (oprichter van Acorn Computers) zei ooit dat Acorn eigenlijk de eerst iMac heeft gemaakt. Alleen dan wel lelijk en slecht gebouwd. Groot was mijn vreugde toen ik halverwege 2019 de gelegenheid kreeg van een mede Big Ben Clublid een A.C.W. over te nemen. Of toch niet. Het is namelijk ook een enorm zwaar bakbeest lastig te servicen en vooral snel in elkaar geflanst door de Acorn Scientific group om een nieuwe computer te hebben totdat de Archimedes (Met de eerste ARM processor) klaar was. Het oude beestje functioneerde niet meer. Er kwam zelfs een rookpluim uit de kast wanneer de computer werd ingeschakeld. Dat is niet goed want beruchte Rifas (zoals in een beeb) zitten er niet in! Na een kostenanalyse van de reparatie- en upgradekosten wilde ik bijna afhaken op deze machine. Maar een hobby mag geld kosten en ik heb het tot een meerjaren plan gemaakt. Want uiteindelijk zag ik toch de potentie en historische waarde van deze machine en vooral hoe leuk dat hij zou kunnen worden. De ACW wat de afko is voor Acorn Cambridge Workstation werdt in augustus 1985 aangekondigd in computer magazine Acorn User.
Specificaties
* Een BBC-B+ moederbord (gemodificeerde connectoren)
* 32016 8MHz. Coprocessorbord met maar liefst 4MB RAM
* Een 20MB MFM Winchester Harddisk.
Deze wordt aangestuurd via een 1Mhz-bus2SCSI controller waarachter een Adaptec SCSI2MFM board is geplaatst
* 5,25 inch DS DD floppydrive
* Econet
* PANOS operating systeem
* Een bundel van diverse talen: Fortran 77, C, ISO Pascal, LISP, BBC Basic en Assembler
* Roms: ACW OS, Basic, ADFS 1.30, ACW DFS 2.25, Kermit, ACW Terminal 2.0, NET
* EN TWEE ZEER LUIDRUCHTIGE VENTILATOREN!!
Destijds moest voor dit monster maar liefst 8000 pond (!) neergeteld worden. Niet bepaald een machine voor de gewone man. Daarbij kwam hij te laat op de markt, de hardware was al verouderd, de copro keuze miste doel, te duur en ga zo maar door... Geen wonder dat het project door, de nieuwe eigenaar van Acorn, Olivetti al heel snel werdt gestopt. Voor zover bekend is de ACW geproduceerd van oktober 1985 tot ca. juni 1986. Mijn machine heeft serienummer 337. In mijn ACW heb ik een IC gevonden met een productiecode 1986 week 4 . Gebaseerd op dit nummer (8604) schat ik dat er tussen de 337 en ca 500 ACWs gemaakt zijn. Sommige eigenaren die ik heb gesproken dachten dat het productieaantal minder dat 100 stuks was. Het serienummer op mijn ACW vertelt echter een ander verhaal. Het is natuurlijk nog steeds een zeer laag productie aamtal. De A.C.W. behoord tot een van de meest zeldzame Acorn machines. ACWs die echt werken zijn wereldwijd maar op een paar handen te tellen.
Wat heb ik gedaan aan de ACW?
Stap 1
Schoongemaakt aan de binnen en buitenkant. Geen batterijen in de ACW dus dat is een pluspunt
Stap 2
De Front gelijmd aangezien die gescheurd was. Dat is niet gek want als je de kap van de machine wil pakken dan is het haast onmogelijk de front niet kapot te maken. (slecht gebouwd weet u nog)
Stap 3
De Power Supply is rerepareerd. Zonder stroom kun je natuurlijk helemaal niks met een computer. Na heel veel zoeken, meten en honderden kilometers rijden. Na velen reparatiesessies hebben Timo Hartong en ik uiteindelijk een power weerstand en condensator die uit hun specificatie waren gelopen weten op te sporen en vervangen. Dit heeft lang geduurd maar het gaf een euforisch gevoel toen we dit hadden gevonden.
Stap 4
Hoognodig onderhoud aan de CRT monitor. Via Stardot forum en Mark Hayman van de Retroclinic kwam ik te weten dat in de monitor van de A.C.W. een 1000uF 50V condensator zit die de tand des tijds niet gaat doorstaan. En brand deze door (en dat doet hij!!!) dan gaan er meer onderdelen kapot. Snel vervangen dus!
Stap 5
Ventilatoren vervangen voor stille varianten
Stap 6
De Winchester Harddisk (20MB) is vervangen door een BeebSCSI kaart (Solidstate 512MB) van ontwikkelaar openhardware ontwikkelaar Simon Inns
Stap7
Het coprocessorbord is vervangen door een PiTube Direct. Hierdoor kunnen nu alle coprocessors geemuleert worden die ooit zijn uitgebracht voor 8 bits machines.
Stap 8
Een externe gotek drive geplaatst. Hiermee kan software van een USB stick geladen worden
Stap 9
Econet aangesloten op mijn Filestore E01
Stap 10
Als laatste heb ik een zgn. DualOS ingebouwd. Hierdoor kan ik schakelen tussen het ACW OS wat exact hetzelfde is als het OS voor de BBC-B+ en als tweede OS heb ik nu OS1.2. Dit is het OS wat standaard in de BBC-B thuishoort. Het grote voordeel van dit OS is dat het de ACW ineens compatible maakt met de hele software collectie van de BBC model B. Dit maakt de ACW veel bruikbaarder en leuker naar mijn mening.